Sportcentrum Kralingen; het mooiste en duurzaamste sportcentrum van Rotterdam

Op woensdag 1 juli opende Sportbedrijf Rotterdam, dat ruim 200 sportaccommodaties in Rotterdam beheert en exploiteert, het compleet gerenoveerde Sportcentrum Kralingen. Wethouders Sven de Langen van Sport en Arno Bonte van Duurzaamheid verrichtten de openingshandeling samen met Ronald van Ombergen, directeur van Sportbedrijf Rotterdam. Na twee jaar voorbereiding startte in september 2019 de verbouwing van Sportcentrum Kralingen en geheel volgens planning is de renovatie nu afgerond. Sportcentrum Kralingen is vanaf nu het duurzaamste Sportcentrum van de stad, dat daarnaast voldoet aan de eisen van de hedendaagse sporter én dat liefde voor de sport uitstraalt.

Prestatie van formaat

“Na vijftig jaar intensief gebruik was de accommodatie echt aan een opknapbeurt toe. De uitstraling moest beter en het energieverbruik lager. Daarnaast wilden we dat de sporters gebruik konden blijven maken van het sportcentrum tijdens de verbouwing,” legt Ronald van Ombergen van Sportbedrijf Rotterdam uit. “Dat laatste lukte helaas niet door de coronamaatregelen, maar de andere doelstellingen zijn ruimschoots behaald; Sportcentrum Kralingen is een prachtige, duurzame sportlocatie waar sport leeft!”

Sportwethouder Sven de Langen vult aan: “Juist in deze tijd is het belangrijk om te blijven investeren in sportaccommodaties. Zo behouden we deze essentiële plekken voor ontmoeting, beweging en sportief plezier. Een groot compliment aan Sportbedrijf Rotterdam hoe zij het Sportcentrum in Kralingen hebben getransformeerd tot een volwaardige, multifunctionele hi tech sportlocatie. Een aanwinst voor de wijk dat het samen sporten nog leuker maakt!”

Gouden gevel

De ruim 900m2 houten, niet geïsoleerde gevel werd vervangen door een aluminium gevel met hoogwaardig isolatiemateriaal. “De gouden kleur van de gevel verwijst naar het ere-metaal dat je als sporter wint bij uitzonderlijke prestaties. Dat was ook waar we naar streefden bij de verbouwing van de accommodatie; de werkzaamheden uitvoeren terwijl er ook gesport werd. Daarnaast is er een reliëf in de gevel aangebracht dat op elk moment van de dag het zonlicht op een andere manier weerkaatst. Zo lijkt het gebouw altijd in beweging en dat past natuurlijk perfect bij sport,” aldus Van Ombergen.

Duurzame ingrepen

Naast de isolatie van de gevel is het energieverbruik van de hal verlaagd door het vervangen van circa 70m2 enkel glas door zonwerende en isolerende beglazing, het plaatsen van 250 zonnepanelen, het installeren van 642 ledlampen, het aansluiten op het warmtenet en het toepassen van een warmte-terugwin-installatie. Het nieuwe elektraverbruik is door al deze maatregelen nihil. Omdat de accommodatie door aansluiting op het warmtenet geen gebruik meer maakt van gas, verlagen we de CO2 uitstoot met 75%. Samen met het verminderde elektraverbruik komt de verlaging van CO2 uitstoot zelfs op 80%. Wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid)is ook erg enthousiast: “Sportcentrum Kralingen is een mooi voorbeeld van hoe de energietransitie vorm krijgt in Rotterdam. Bij het verduurzamen van het Sportcentrum zijn kleine energiebesparende maatregelen genomen zoals ledlampen, maar ook grote zoals isolatie en nieuwe beglazing. Dat het Sportcentrum ook nog op het warmtenet is aangesloten maakt het plaatje compleet. Er zal de komende jaren nog veel meer vastgoed verduurzaamd worden, maar dit is al een mooi resultaat wat bijdraagt aan groener, schoner en duurzamer Rotterdam.”

Vernieuwend sportaanbod

Om de vernieuwing van het Sportcentrum compleet te maken, is beneden in het pand één van de zes veelgebruikte squashbanen omgebouwd tot een interactieve baan. Een 3D beamer projecteert op de wand van de squashbaan bijna oneindig veel spelletjes voor jong en oud. Kinderen kunnen gooien met ballen op de wand, volwassenen kunnen zich met rackets en een bal uitleven en naast leuke spelletjes ook serieuze squashoefeningen doen om hun vaardigheden te verbeteren. Van Ombergen is erg te spreken over de interactieve squashwand: “In de zomermaanden juli en augustus is het mogelijk om zonder extra kosten dit nieuwe systeem uit te proberen en dat is echt de moeite waard. Kinderen vinden het fantastisch en ook volwassenen zijn enthousiast.”

Hier leeft sport

Sportcentrum Kralingen is een drukbezochte sportaccommodatie. Naast de squashers zijn er veel vaste gebruikers die nauw zijn betrokken bij de verbouwing en hun wensen kenbaar hebben kunnen maken. De zaal van Pendekar werd aangepast zodat de ruimte optimaal benut kan worden voor vechtsport en de judozaal is voorzien van permanente matten. Vaste gebruikers volleybalclub Libanon ‘50 en badmintonclub Asterix sloegen daarnaast de handen ineen om de compleet vernieuwde horecavoorziening onder hun hoede te nemen. “We vonden het erg belangrijk de gebruikers te betrekken bij de renovatie, want uiteindelijk zijn het de sporters waar we het allemaal voor doen. Het is mooi om de betrokkenheid van die clubs en de scholen te voelen. Samen hebben we van Sportcentrum Kralingen weer een toplocatie gemaakt,” besluit Van Ombergen.

Fotocredits: Vivienne Magalie

Download PDF
Download PDF
Over Sportbedrijf Rotterdam

Ons doel is heel simpel: heel Rotterdam aan het sporten krijgen. Daarom geven we iedereen die wil gaan sporten, een sport wil aanbieden, of een sportief evenement wil organiseren, een plek waar ze dit het beste kunnen doen. Dus of je nu gewoon fitter wilt worden, een plek zoekt waar je samen met je vrienden kunt trainen, of een nieuwe accommodatie zoekt voor je sportvereniging; bij Sportbedrijf Rotterdam vinden je sportambities een thuis.

berichten