Scholenproject Rotterdam Cycling on Tour van start

De Tour de France komt al een klein beetje naar Rotterdam: vanaf deze week loopt het Rotterdam Cycling on Tour-scholenproject in de stad. In een speciaal ingerichte truck kunnen leerlingen uit het voortgezet onderwijs op de racefiets stappen en hun skills testen.

Het Rotterdam Cycling on Tour-scholenproject is de eerste stap in het stappenplan rond de gedroomde komst van de Tour de France naar Rotterdam in 2024 of 2025. In mei van dit jaar werd het bidbook overhandigd waarmee de gemeente Rotterdam de A.S.O., de organisator van de Tour, wil overtuigen om de Grand Départ van ’s werelds grootste wielerronde wederom (na de succesvolle Tourstart van 2010) in de stad te laten plaatsvinden.

De Tour als inspiratie

Belangrijk onderdeel van het Rotterdamse bid zijn de initiatieven waarmee de gemeente zoveel mogelijk Rotterdammers, jong en oud, wil inspireren om (meer) te gaan fietsen. “De fiets als duurzaam vervoersmiddel voor een actieve levenshouding”, aldus sportwethouder Sven de Langen. “Met de Grand Départ als aanjager willen we fietsen structureel en permanent blijven stimuleren.” Dat is ook het doel van Rotterdam Cycling on Tour, een project van Rotterdam Topsport in opdracht van de gemeente Rotterdam dat naar de scholen wordt gebracht door Sportbedrijf Rotterdam. Met ingang van deze week is de speciale Rotterdam Cycling on Tour-truck te vinden in de nabijheid van scholen voor voortgezet onderwijs. Leerlingen van de brugklas en tweede klas worden uitgenodigd om de truck te bezoeken.

Virtueel de tijdrit fietsen

In de truck staan racefietsen klaar waarmee ze virtueel door het centrum van de stad kunnen rijden, langs alle beeldbepalende plekken en gebouwen, over het beoogde tijdritparcours van de Grand Départ 2024/2025. Terwijl ze fietsen, zien ze de route levensecht op het scherm. Ondertussen wordt gekeken hoe het gesteld is met hun conditie, onder meer door het wattage te meten dat ze bereiken tijdens het wegtrappen van de kilometers. Alle resultaten worden per klas verwerkt en uiteindelijk komt daar een winnende klas uit. Verder doen de leerlingen mee aan een kennisquiz met vragen over bijvoorbeeld fietsen, fietsveiligheid en de Tour de France. Eveneens op klassenniveau, om op deze manier het werken in teamverband te stimuleren.

“Zet kinderen op een fiets en je zult zien dat sommigen tot hun verbazing veel kracht in de benen hebben en er veel plezier aan beleven”, zegt Sven de Langen. “De talenten die hieruit naar voren komen, kunnen dan doorstromen naar wielervereniging RWC Ahoy.”

Sven de Langen

De Rotterdam Cycling on Tour-truck is vormgegeven door de bekende Rotterdamse kunstenaar Stang Gubbels. De truck staat elke week op een andere locatie in de stad, te beginnen deze week op het Noordplein. In de herfstvakantie (medio oktober) vindt de officiële kick-off van het scholenproject plaats. De truck verschijnt dan op een iconische locatie in de stad, waar iedere Rotterdammer zijn of haar skills op de fiets kan testen.

Meer informatie: www.rotterdamcycling.com

Download PDF
Download PDF
Over Sportbedrijf Rotterdam

Ons doel is heel simpel: heel Rotterdam aan het sporten krijgen. Daarom geven we iedereen die wil gaan sporten, een sport wil aanbieden, of een sportief evenement wil organiseren, een plek waar ze dit het beste kunnen doen. Dus of je nu gewoon fitter wilt worden, een plek zoekt waar je samen met je vrienden kunt trainen, of een nieuwe accommodatie zoekt voor je sportvereniging; bij Sportbedrijf Rotterdam vinden je sportambities een thuis.

berichten